jonasclaes.be

Watertechniek Teunissen

Datalogging pompenstand

Wat is een pompenstand?

Een pompenstand is een soort machine om (water)pompen te testen, een testopstelling dus. Men gaat een pomp van een bepaald vermogen hieraan koppelen, en daarna zal deze ingeschakeld worden. Door een klep van positie te veranderen zal je een andere druk en debiet krijgen. Dit is een belangrijke karakteristiek van de pomp bij de verkoop hiervan. Daarnaast is deze ook anders voor iedere pomp (bouwvorm, bladen, centrifugaal...). Van deze karakteristiek kan ook afgeleid worden of de pomp slijtage heeft geleden of niet.

Klik hier om naar de webshop van Watertechniek Teunissen te gaan

Datalogging van de pompenstand.

Mijn taak was om als eindproef in het 6de middelbaar een oplossing te ontwerpen die met de machine kan communiceren en deze karakteristiek kan maken. Ik heb dit succesvol gemaakt. Hiervoor heb ik verschillende opties moeten afwegen tegen elkaar zoals welke hardware ik nodig heb en welke manier van communicatie ik wil gebruiken. Ik ben na enkele opties op een goede mix van componenten uitgekomen en heb naargelang de hardware ook een gepaste programmeertaal en communicatiemethode gekozen. Hiernaast kan je de lijst met componenten terugvinden.
Qua software heb ik de keuze gemaakt om een webapp te bouwen die als backend Node.JS draait en Java. Communicatie tussen de backend en frontend gebeurt door zowel een REST API als WebSockets voor realtime data. Wanneer de datapunten verzameld zijn, worden deze doorgegeven naar de Java applicatie die daar een grafiek van maakt. Verder genereert de backend ook een CSV file die je kan openen met bijvoorbeeld Microsoft Excel om elk datapunt apart te bekijken. Deze data wordt opgeslagen in een PostgreSQL database, om in de toekomst herbekeken te worden.
In de toekomst zullen hier meerdere machines van gebouwd worden, en zal er een cloud koppeling mogelijk zijn om testen te delen tussen verschillende locaties en eventueel te backuppen.

Specificaties mini PC:

Component Omschrijving
Intel NUC Kit NUC8i3BEH Intel NUC mini PC met een Intel i3 processor
Crucial 8GB DDR4 SODIMM 2400MHz (1x8GB) 8 gigabyte werkgeheugen voor de mini PC
Samsung 860 EVO 500GB 2.5 inch 500 gigabyte solid-state opslag voor mini PC
Logitech MK120 toetsenbord en muis AZERTY AZERTY toetsenbord en muis voor mini PC
Valueline netwerkkabel FTP CAT6 10 meter groen Netwerkkabel van 10 meter voor verbinding tussen mini PC en machine
Veripart HDMI-kabel verguld 0.5m HDMI-kabel om monitor met mini PC te verbinden
Philips 223V5LHSB2/00 Monitor voor mini PC met resolutie 1920x1080@60Hz
HP LaserJet Pro M118dw Printer om grafieken en karakteristieken af te drukken